
Barnebolig og avlastningsbolig
- tilbudet tilpasses hvert enkelt barn
​
Helse- og omsorgstilbudet "barnebolig" og "avlastningsbolig", inkluderer hestefasilitert psykoterapi og læring som et støttetilbud til primærbehandlingen, psykisk helse.
Barnebolig og avlastningsbolig er for barn / ungdom
under 18 år,
som har behov for, og som har tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven.

​​
-
Psykiske lidelser / Posttraumatiske lidelser
​
-
Psykisk utviklingshemming​
​
-
Autisme, ADHD, Tourettes syndrom
​​​
Barnebolig
Hvis barnet bor fast i en bolig utenfor hjemmet, kalles tilbudet barnebolig. Ansatte i boligen utfører den daglige omsorgen på vegne av foreldrene.
​
Avlastningsbolig
Hvis barnet bor sammen med sine foreldre, men flytter inn i boligen når foreldrene har behov for avlastning, kalles tilbudet avlastningsbolig. Hvor ofte og hvor lenge barnet har opphold i avlastningsboligen, vil variere med den enkeltes behov.
Hvordan benytte seg av
barnebolig og avlastningsbolig?
1. Avklare behov
Foresatte eller unge voksne / verge kontakter / sender søknad til Helse og omsorgstjenesten i sin kommune og formidler behovet for barnebolig.
​
​​
2. Vedtak & avtale
Saksbehandler, sammen med søker, vurderer behovet for bolig og fatter et vedtak. I vedtaket fremkommer grunnlaget for bolig. De som søker bolig, kan formidle ønske om opphold på Lekvollhagan, jf. retten til medvirkning.
Saksbehandler kontakter Lekvollhagan og avklarer muligheter for opphold. I etterkant av avklaring mellom saksbehandler og Lekvollhagan, signeres en avtale mellom Lekvollhagan og Kommunen.​​​
3. Opphold
Saksbehandler formidler til søker, om muligheten for opphold på Lekvollhagan, samt om avtalen mellom Lekvollhagan og kommunen.
Saksbehandler innkaller Lekvollhagan og søker, til et møte. .
​
Kostnader
Omsorgstilbudet er et kommunalt tiltak. Kostnadene dekkes av kommunen.
4. Møte
Hensikten med møte, er å avklare behovet under opphold, samt formidle informasjon om tilbudet, gjennomføre omvisning og avklare tilvenning/flytting.
​
​
​
​
​
​
​
Hovedmålet med botilbudet er å fremme barn / unges opplevelse av god omsorg, mestring, medvirkning og selvstendighet
i eget liv.
​

Aktiviteter tilrettelegges etter barn / unges ønsker, interesser og mestringsnivå, både i og utenfor boligen.
Lovhjemmel § 3-9 b
​
Kommunen skal ha tilbud om nødvendige helse- og omsorgstjenester
for barn som er plassert utenfor hjemmet etter barnevernsloven.
Familier som har barn med et stort behov for helse- og omsorgstjenester, kan få tilbud om å la barnet bo i barne- eller avlastningsbolig. Tilbudet skal sikre at barnet får nødvendig omsorg og at familien får avlastning.
Ved søknad om helse- og omsorgstjenester i form av barnebolig, følger det av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-9 b (lovdata.no) at det er den kommunen der barnet oppholder seg som har ansvar for å vurdere, tilby og yte nødvendig og forsvarlige helse- og omsorgstjenester, herunder barnebolig,
dersom kommunen vurderer at barnet oppfyller retten til det.
​